< Назад

Забележителности около София до 100 км

Публикувано на: 17/03/2020

Забележителности около София до 100 км

Хей, ти! Чудиш ли се кои забележителности около София да посетиш? Ходи ти се някъде, не много на далеч, но пък да бъде красиво, интересно и забавно? Нямаш грижи!

Специално за теб сме подготвили цял списък от забележителности в близост до София, които са на не повече от 100км разстояние от центъра и спокойно можеш да посетиш някой хубав следобед с колата. Готов ли си за приключения? Чети тогава надолу!

Забележителности около София до 100 км

1. Хидропарк „Вятърни мелници“ – Отдай се на заслужена почивка (разстояние от центъра на София – 33 км.)

Приготви се за едно незабравимо приключение и нестандартна почивка в този страхотен комплекс. Хидропарк „Вятърни мелници“ е разположен в селото Горна Малина и предлага открит басейн с атрактивен аквапарк, множество атракции, сред които и автентични вятърни мелници, езеро, както и хотел с отлично обслужване. Изживяването, което може да ви предложи хидропарк „Вятърни мелници“ определено си заслужава!

Забележителности до 100 км. от София Вярърни Мелници - GT Rent A Car
Хидропарк „Вятърни мелници“

2. Витоша – Гордостта на цяла София (разстояние от центъра – 54 км.)

В непосредствена близост до столицата на България е разположена царствено висока и красива планина. Прочута дестинация за местни и туристи от цял свят, Витоша е перфектното място за разходка на чист планински въздух, организиране на походи или практикуване на зимни спортове.

Забележителности до 100 км. от София - Витоша планина - GT Rent A Car
Витоша

Тук ще откриеш множество начини, които ще те накарат да се отпуснеш максимално и да забравиш за скучното си ежедневие. Ние ще ти издадем за най-добрата панорамна гледка към София – кулата Копитото. Отлично място за пикник през деня, а когато нощта падне се разкриват светлините на оживената българска столица.

3. Курортен комплекс Боровец – Природата в цялата си красота (разстояние от центъра – 71 км.)

Идеалното място за еднодневна екскурзия е курортен комплекс Боровец, изключително популярно място, което ако не си го посетил със сигурност не е за изпускане, а дори и да си – мястото определено си заслужава да се посети отново.

Курортен Комплекс Боровец - GT Rent A CAR
урортен комплекс Боровец

Курорта Боровец е особено популярен през зимния сезон, но дори и през лятото природните гледки и чистият въздух определено освежават и са перфектната дестинация далече от шумния град.

4. Национален парк „Рила“ – Най-красивите забележителности в близост до София (разстояние от центъра – 74км.)

Национален парк „Рила“ съчетава множество природни забележителности край София, като Седемте рилски езера (98км.), най-високият връх на балканите – Мусала (разстояние от София 82км.) и водопада „Скакавица“ (97 км.). Спиращите дъха природни гледки определено си заслужават екскурзията, а освен това всичко, което видиш там ще ти остане за спомен.

Забележителности до 100 км. от София - Национален парк Рила - GT Rent A Car
Национален парк „Рила“

5. Клисурски манастир – Място за отдих и поклонение (разстояние от центъра – 87 км.)

Някъде там в област Монтана, сгушен в живописна местност в подножието на връх Тодорини кукли се крие Клисурският манастир. Той е основан през 1240 г. по времето на Втората българска държава и крие богата история сред стените си. Манастирът е многократно разрушаван и опожаряван през годините на Османско владичество, но отново е бил издигнат от вярващите християни. Днес Клисурският манастир и местността около него са спокойно и приветливо място за продължителни разходки на открито, както и за преклонение на вярващите.

Забележителности до 100 км. от София - Клисурски манастир- GT Rent A Car
Клисурски манастир

6. Езерото Панчарево – Готови за пикник? (разстояние от центъра – 16,5 км.)

Отново допълваме класацията с поредното страхотно място за разтуха недалеч от София. Това е Панчаревското езеро. Особено популярно място за разходки и пикник до водата. След него е язовир Искър на 58 км. разстояние от центъра на София, основният водоизточник на града. Местността около язовира предлага зашеметяваща природа, подходяща за разходка.

Забележителности до 100 км. от София - Езерото Панчерево - GT Rent A Car
Езерото Панчарево

7. Самоков – Градът на картофите (разстояние от центъра – 62 км.)

Струва си пътя дори и само за да вкусите от вкусните картофи, които приготвят там – най-добрите в цяла България. Страхотно място за почивка и обяд след пътя е ресторант Кокошкова къща. Там ще те посрещне любезно обслужване, просторна градина и изключително вкусни гозби.

Забележителности до 100 км. от София - Самоков - GT Rent A Car
град Самоков – 62 км. от София

Град Самоков е известен със своите архитектурни съкровища. Не пропускай възможността да се поразходиш из центъра, където ще срещнеш множество стари къщи и църкви, от чиято архитектура лъха далечният повей на времето. Голяма част от тях са построени още през Възраждането, което ще рече около 1762г. Наслади се и на разкошната гледка от далечните извивки на планинската верига Рила.

8. Перник – Най-известният град в България (разстояние от центъра – 36 км.)

Защо да не посветиш деня в разходка до най-обсъжданият град в България? Перник всъщност крие доста красиви културни забележителности. Ето и кои са те: Подземният минен музей, Регионален исторически музей, планината Голо бърдо, Черни връх, резервата Острица, историческата местност Кракра и манастир Св. Пантелеймон.

9. Най-добрите културни забележителности в София

Няма как да пропуснем бележитите културни забележителности в София.

Църква Свети Седмочисленици - София - GT Rent A CAR
Църква Свети Седмочисленици – София

Ще ти бъде интересно да посетиш Храм паметник Александър Невски, Боянската църква и църквата Св. Неделя, църквата Свети седмочисленици, знаменитият булевард Витоша, Националният дворец на културата, манастирът Драгалевци, древният археологичен комплекс „Сердика“ и Лъвов мост.

10. Забележителности в София за деца

Няма да пропуснем и най-малките, които са винаги готови за приключения. Тях може да зарадваш с разходка до Музейко, Южен парк, Борисовата градина, Националният институт по археология, монумента Камбаните, Националния природонаучен музей и Коколандия.

Това бяха едни от най-добрите забележителности край София и в самата столица в радиус до 100 км, до които можеш да стигнеш само с желание и автомобил. Ако имаш първото в изобилие, но второто липсва винаги можеш да си го осигуриш с достъпните оферти на GT Rent a Car. Вземи автомобил под наем и се впускай в незабравими приключения!

>