< Назад

9 Места за разходка около София

Публикувано на: 11/03/2020

Най-добрите места за разходка около София

Колко пъти сте изпадали в тази ситуация – петък вечер, пиете си бирата в някой бар и се чудите накъде да поемете утре сутрин – някъде в радиус от 150км около София. Местата за разходка около София са буквално стотици – само вземете пътна карта и очертайте с молив кръг с радиус 150км и ще видите сами! Ние ще ви ударим едно рамо с няколко вдъхновения за незабравими пътувания с кола, защото така е най – кеф!

  1. Благоевградски приказки

Разстояние за разходка около София: 102км
 

   Мнозина отскачат до Благоевград само за обяд в парк Бачиново. Прибавете към това и една арт разходка – в старата част на града, Вароша. Макар и на 2 минути от центъра, Вароша е истински романтично и уединено място. Малките улички са като лабиринт, и всяка една отвежда на неочаквано място. Както се разхождате, и пред вас се препречва врата. А зад нея – тих кът с аромата на здравец, прозорци окичени с клони и тихите стъпки на някоя угоена котка, прокрадваща се в тъмнината

2. Най- горещият гейзер в Европа

Места за разходка около София - Най- горещият гейзер в Европа - Gt Rent a Car

Разстояние за разходка около София : 80км.

Като чуете „гейзери“, сигурно ви става едно такова исландско или пък се сещате за американския парк Йелоустоун и анимационните серии за мечето Йоги. А знаете ли, че единственият гейзер в континентална Европа се намира в България, в Сепарева баня? При това е най – горещият на Стария континент и все още се използва и за… варене на картофи.

3. Сопот

Места за разходка около София - Сопот - Gt Rent a Car

Разстояние за разходка около София: 130км.

По подбалканския път са само 130км от София до Сопот. Градчеето не само носи и днес много от духа на Вазов, но и е истински магнит за почитателите на планинското колоездене, зорбинга и парапланеризма

4. По пловдивските тепета

Места за разходка около София - По пловдивските тепета - Gt Rent a Car

Разстояние за разходка около София – 149км.

От колко време не сте били в Пловдив? През последните години доста неща са реновирани и променени. Разходка из Стария град, кафе на терасата над Античния театър или вечното броене на тепетата – изборът е ваш, а Пловдив е точно на 149км от София.

5. Влезте в килията на Паисий

Места за разходка около София - Влезте в килията на Паисий - Gt Rent a Car

Разстояние за разходка около София: 150км.

Макар да сме свикнали да свързваме Банско предимно със ски, протести „за“ и „против“ нови лифтове и Джаз фестивал Банско, това е родното място на Паисий. Заведете децата си в килията на монаха – точно копие на вече несъществуващата му килия в Атонския манастир.

6. Съевата дупка

Разстояние за разходка около София: 100км

За почитателите на пещерите, скалните образувания със странни имена и пещерните сватби – Съевата дупка. Хубавото е, че работи без почивен ден.

7. Панагюрище – не град, а съкровище

Места за разходка около София - Панагюрище – не град, а съкровище - Gt Rent a Car

Разстояние за разходка около София: 100км.

Вижте панагюрското съкровище, посетете уютната винарска изба „Румелия“, разходете се в планината – Панагюрище е истинско съкровище!

8. Изкачване на покрива на Балканския полуостров

Места за разходка около София - Изкачване на покрива на Балканския полуостров- Gt Rent a Car

Разстояние за разходка около София: 80км.

Мусала е не просто най- високият връх на Балканите – той е най- високият между Алпите и Кавказ, което си е яко и спокойно може да послужи като повод за гордост, особено за пиянски разговор в гръцка кръчма. Южните ни съседи мъкнат павета откъде ли не за няколко метра, които ние имаме дадени от Бога. Затова и е хубаво да се видят.

9. Водопад Скакля и Вазовата екопътека

Места за разходка около София - Водопад Скакля и Вазовата екопътека - Gt Rent a Car

Разстояние за разходка около София: 50км

Широколистните гори на Искърското дефиле са вдъхновили Вазов да напише едни от най- хубавите разкази. Не е нужно дългода търсите стъпките на поета – по тях в изградена Вазовата екопътека, която свързва Гара Бов и село Заселе и е единственият път , по който може да се стигне до водопада Скакля. Точно тук Вазов е написал разказа си „Дядо Йоцо гледа“ с прототип местен жител. Водопадът е висок 120м. и е четвърти по височина в България. Най- доброто време да видите водопада е след топенето на снеговете, когато има много вода.

Несъмнено вече планираш следващата си разходка край София. Коя дестинация избра? Сподели с нас и ако ти трябва превоз не се колебай да ни потърсиш 🙂

>